Op stap met de Canon EOS 650D (review)

Geplaatst op 26 februari 2013 in Camera reviews door Har van der Zee

Delicious Digg Facebook LinkedIn reddit StumbleUpon Twitter Email Print Friendly

Wat hebben we het toch goed: elk jaar betere camera's tegen gelijkblijvende of zelfs dalende prijzen!
Ik schreef dit bij mijn verslag over de Canon 600D in juli 2012! Inmiddels zijn weer een stap verder: een DLSR met 18 Mp voor nog geen € 600 (met kitlens 18-55 mm) uitgerust met een “touch-screen” .
Ik ga daar graag een weekje (of meer..) mee op stap.

650detail.jpgHoe de camera beviel?
Prima, en wel zo goed, dat ik de stap gewaagd heb deze camera aan te schaffen, maar wel met de “reis-zoom” lens Canon EF-S 18-135mm F/3.5-5.6 IS STM . Deze lens was ook bij de “testcamera” meegeleverd en beviel me ook meer dan goed. Voor mij is dit de ideale camera / lenscombinatie voor de gevorderde amateurfotograaf.

Prima beeldkwaliteit gaat gepaard aan bedieningsgemak.(wel jammer, pas ná de cash-back actie die Canon rond de Kerst 2012 lanceerde, dus ik was (ben) écht enthousiast)

verf.jpg

Sensor: 18 Mp
De sensor, zoals gezegd uitgerust met 18 Mp ( nou ja, 17,9 Mp) is niet exact dezelfde als die in de semiprofessionele EOS 7D wordt gebruikt, maar komt natuurlijk wel uit dezelfde stal. Dus ook hier geldt: de beeldkwaliteit is geen enkel probleem.

Touch-screen
Toen ik de aankondiging van de 650D las waarin o.a. de functie van het Touch-screen er als noviteit uitsprong, was ik sceptisch: “wat een flauwekul om het bedieningsgemak van een compact camera te (willen) integreren in een échte DLSR”. Nu, daar ben ik – dat begrijpt u – op teruggekomen: wat een plezierige manier van werken: je kijkt op het scherm achterop, tipt die functie aan die je wilt aanpassen en de functie is geactiveerd.
650back2.jpg

Nog een keer aantoetsen en het keuzemenu voor deze specifieke functie opent zich ook.  Stel....je wilt de witbalans aanpassen van AWB (automatisch) naar Bewolkt.. 1x aantikken opent de functie, de 2e keer aantippen geeft je de keuzesymbolen: AWB, zon, schaduw, bewolkt, kunstlicht etc. etc. Nu een keer <bewolkt> aantippen en je bent klaar.

Uiteraard zijn deze functies ook via “knoppen” beschikbaar, maar dit werkt erg lekker, dat kan ik u verzekeren. Dat het middels knoppen ook werkt vind ik een compliment voor Canon. Ze hadden ook kunnen denken: “je went er maar aan”.

Video
Uiteraard is tegenwoordig video geen enkel probleem voor deze camera: samen met de 14 bits Digic 5 processor maakt u FullHD (1920x1080 p) videobeelden, levensecht, prima van belichting. De camera filmt met naar keuze 25 of 30 bld/sec. De camera beschikt zelfs over een “in camera” editing mogelijkheid om begin en eind van clips te kunnen bewerken.”

Snelheid gg.jpg
Het is niet de snelste camera in zijn soort, maar alweer sneller dan zijn voorganger: 5 bps tegenover 3,7 beelden per seconde kunt u (snel) bewegende objecten zo vaak “schieten”, dat er altijd wel een opname op het goede moment bij zal zitten.
Het 9 punts AF systeem volgt zelfs bewegende onderwerpen.

Noviteit
Bovengenoemd touch-screen is op zich een grote stap vergeleken met de DLSR voorgangers zonder deze functie. Niet alleen laat zich het menu uitstekend bedienen, maar ook –bijvoorbeeld- het scherpstel-punt laat zich eenvoudig “aantippen”, terwijl (optioneel) ook door aantippen de sluiter kan worden geactiveerd.

Creatieve filters
Evenals bij de 600D heeft men gemeend de “sfeer” van een prent al in de camera te moeten kunnen aanpassen, door een aantal creatieve filters in het menu op te nemen.
Zeven verschillende opties zijn mogelijk, waar onder: korrelig zwart/wit, soft-focus, fish-eye etc.

LCD scherm / Live zoeker
Het LCD scherm achterop is puik: ruim (3”) = 7,7 cm diagonaal en 1040 k beeldpunten. Ook fijn: het is draai en kantelbaar. Ook laag bij de grond geen vuile knieën of erger. Bovendien kan je het scherm met de beeldzijde tegen de camera klappen, zodat het goed beschermd wordt. Nieuw is uiteraard de Touch functie maar ook de beeldkwaliteit is(opnieuw) verbeterd:door het ontbreken van een luchtlaag tussen display en beschermglas is het beeld beter zichtbaar bij helder licht omstandigheden.
Voor vergrote weergave van het beeld beschikt de 650D over een 15 traps vergrotingsmodus.
Maar niet alleen kan je steeds verder inzoomen op de opname (of Live-view beeld), maar ook het “doelgebied” horizontal en vertikaal verschuiven om zo te kunnen focussen (letterlijk!) op dat deel van de foto dat excat scherp moet zijn.

Als voorbeeld een tak Kersenbloesem, waarbij het focusgebied zich niet in het centrum bevindt. Eenvoudig “aantippen” van de bloem en je krijgt dat deel van het live-view beeld vergroot op het scherm.

kersb.jpg

Lenzen
Uiteraard kunt u kiezen uit een groot aanbod van (kwaliteits-) lenzen. Canon levert de voor APS-C formaat geoptimaliseerde EF S lenzen, maar ook de “full frame” EF lenzen laten zich prima op de EOS 600D gebruiken. (“voor als u ze nog heeft liggen van vroeger”). In het totaal kunt u wel uit ongeveer 60 objectieven kiezen.
6502lens.jpg

Ik kreeg voor de testperiode de 18-135 mm mee (EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS II )
Door de “crop-factor” van de camera (de sensor is 1,6x kleiner dan het standaard 24x36 mm kleinbeeldformaat, (ca. 15 x 22 mm) werkt deze als een 28 – 210 mm lens! Van licht groothoek tot licht tele dus.
Dat lens in de tele-stand ook nog eens prima te gebruiken is voor macro opnames was een verrassing (natuurlijk geen echte macro, maar toch een mooi klein beeldveld dat zich goed laat gebruiken voor (bijvoorbeeld) bloem fotografie. Dat de spiegel eerst moet worden opgeklapt voor maximale detailweergave spreekt vanzelf.

Wat me bij deze lens ook opviel (naast de perfecte beeldkwaliteit) was de nagenoeg geruisloze en erg snelle scherpstelling.
Het beeld “springt” op scherp in een fractie van een seconde, zelfs als het hele bereik van dichtbij tot oneindig moet worden “doorlopen.”

Autofocus
Canon staat bekend voor haar snelle en accurate autofocus d.m.v. fasedetectie. De zoeker heeft 9 autofocus punten die alle 9 in kruisvorm werken. Het middelste element is gevoeliger dan de overige 8.

sneeuw.jpg

Naast fasedetectie gebruikt Canon bij de 650D ook een variant Contrastdetectie. De combinatie van deze 2 technieken reduceert het zgn. focus hunting (voor-/achteruit zoeken van het focuspunt) toto een minimum. Canon's USM lenzen zijn speciaal geoptimaliseerd voor deze nieuwe autofocus mogelijkheid.

RAW
Uit de aard der zaak zijn RAW opnames “zachter” van kwaliteit dan jpeg's en ze ogen daardoor  minder scherp. Elke RAW bewerker weet daar mee om te gaan, maar ook jpeg's kunnen soms nog wat opgepept worden. Dat is ook vaak een kwestie van smaak.

ultra.jpg

Modern times
Dat de camera weer wat dichter op de moderne tijd is toegesneden, blijkt uit verschillende nieuwe eigenschappen. Op genoemd Touch-screen kunt u in de weergave modus eenvoudig door de opnames “swipen” (vegen). Ook kunt u een diapresentatie “in camera” klaarzetten met bijvoorbeeld elke 3 sec. beeldwisseling. Kan de camera direct via de HDMi ingang van uw Flatscreen TV zijn kunsten laten zien.

Handleiding
Het mag en moet hier maar eens gezegd worden: Canon levert de meest uitgebreide handleidingen die ik ken. Ze staan boordevol informatie in duidelijk en goed Nederlands en hebben een plezierig (dwz compact) formaat. Ik heb de camera 4 weken nu en moet nog regelmatig even iets nakijken. Dat de handleiding dan in mijn fototas (weinig) plaats kan vinden is een absolute Plus.
Een klein Min krijgt Canon voor het feit dat ik bij deze toch niet spotgoedkope lens de zonnekap afzonderlijk alsnog moest aanschaffen. Je verwacht “gewoon” dat die er bij geleverd wordt, toch??

Conclusie
Een uiterst plezierige camera om mee te werken. De beeldkwaliteit is uitstekend, mede door de toegepaste lens, dat moet gezegd worden. Het hybride autofocussysteem werkt vlot en betrouwbaar. Het Touch-screen aspect van het LCD scherm beviel me uitstekend, meer dan ik voorshands voor mogelijk had gehouden. Ook voor video enthousiastelingen (wat ik niet ben) is het een heel praktische camera, mede door dit Touch-screen “voor al uw instellingen”.
,,,

  • Prijzen
  • Reacties
  • Gerelateerde artikelen
  • Over de auteur

Canon EOS650D kopen?

Hier staan prijzen van: Canon EOS650D. Deze hebben we gezocht. Wanneer er geen prijzen beschikbaar zijn dan kunt u ook op anders sites kijken naar prijzen van Array. De volgende sites adviseren we u: Digitale camera (Cameraportal.nl). Voor tweedehands Canon EOS650D kunt u kijken in de sectie tweedehands digitale camera op cameraportal.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht is geplaatst in Camera reviews en getagd , , , . Bookmark de permalink.
  • Nieuwste artikelen