Verschil tussen dure en goedkope lenzen

Geplaatst op 10 juli 2009 in Lenzen door Eveline Groeneveld

Delicious Digg Facebook LinkedIn reddit StumbleUpon Twitter Email Print Friendly

Lenzen komen in alle soorten, maten en prijzen. Vooral beginnende spiegelreflexfotografen vragen zich af welke lens ze het beste kunnen kiezen. Ga je voor de dure, betere lens of de goedkopere kitlens? Maar wat is er dan precies beter aan de duurdere lens? Wij hebben het voor je uitgezocht.Wat krijg je voor je geld?

- Een groter diafragma

Duurdere lenzen beschikken meestal over een grotere diafragmaopening, waardoor er meer licht naar binnen gelaten kan worden. Dit maakt het mogelijk om bij weinig licht te fotograferen zonder gebruik van een statief, flits en hogere ISO-waarde. De sluitertijd kan relatief kort blijven, waardoor de kans op bewegingsonscherpte wordt beperkt. Een lage ISO-waarde verkleint de kans op ruis. Het nadeel van een groter diafragma is dat de lens meestal zwaarder is.

- Minder vervormingen

Goedkopere lenzen zijn vaak minder goed in staat om vervormingen tegen te gaan, zoals chromatische aberraties, onscherpte aan de randen en paarse randjes om gebieden met sterk contrast. Ook hebben goedkope lenzen meestal meer last van lens flare dan dure objectieven.

- Sterkere behuizing

Duurdere lenzen zijn vaak van een ander materiaal gemaakt dan goedkopere modellen. Dit betekent dat de duurdere lens beter bestand is tegen weersinvloeden, krassen en schokken. Dit is een van de redenen waarom fotografen in de jungle of oorlogsgebieden niet op stap gaan met een kitlens.Wat krijg je niet met een duurdere lens?

- een groot verschil bij kleine afdrukken

Het verschil tussen een dure en een goedkope lens is vooral te zien als de foto wordt uitvergroot. Bij een normale afdrukgrootte (plakboekformaat) zal je niet achteroverslaan van het verschil in kwaliteit. Vooral de kwaliteiten van de fotograaf bepalen dan of de foto er mooi uit komt te zien!Conclusie:

Vooral als je veel in het donker wilt fotograferen, foto's sterk wilt uitvergroten en onder ruige omstandigheden wilt fotograferen is een duurdere lens (vaak over de 1000 euro) aan te bevelen. Een standaardlens (100 tot een paar honderd euro) is meestal voldoende voor de gewone amateurfotograaf. Houd er ook rekening mee dat je al behoorlijk goed moet kunnen fotograferen om een dure lens (en camera) echt tot zijn recht te laten komen.


  • Prijzen
  • Reacties
  • Gerelateerde artikelen
  • Over de auteur

kopen?

Hier staan prijzen van: . Deze hebben we gezocht. Wanneer er geen prijzen beschikbaar zijn dan kunt u ook op anders sites kijken naar prijzen van Array. De volgende sites adviseren we u: Digitale camera (Cameraportal.nl). Voor tweedehands kunt u kijken in de sectie tweedehands digitale camera op cameraportal.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht is geplaatst in Lenzen. Bookmark de permalink.
  • Nieuwste artikelen