Waarom alle HDMI kabels hetzelfde zijn

Dure HDMI kabels zijn afzetterij en beiden geen verschil in beeldkwaliteit ten opzichte van goedkopere modellen. Mocht een verkoper je dus een dure kabel aanbieden, kies dan gerust voor het goedkope alternatief.

Op dit moment kun je een 180cm lange HDMI kabel kopen voor 3, 20, 100 of zelfs 500 euro kopen. Verkopers, detailhandelaars en kabelfabrikanten willen je doen geloven dat je voor een beter beeld en geluid een duurdere HDMI kabel nodig hebt. Zo gaat er veel geld in een kabel zitten. Jouw geld.

Maar vaak wordt er ronduit gelogen over de kwaliteit van kabels op de markt en de voordelen die zij bieden. Erger nog, het winstpotentieel van kabels is zo groot dat elke detailhandelaar een high-end HDMI kabel zal pushen in de hoop de koper te misleiden en veel meer geld uit te geven dan nodig is. Goedkope kabels bieden namelijk geen slechtere kwaliteit dan dure kabels, en dit is waarom.

Signaal

HDMI maakt gebruik van Transition Minimized Differential Signaling, of TDMS. Dit heeft twee basis kenmerken. De eerste is dat de enen en nullen bij de bron niet precies de enen en nullen zijn die de televisie gebruikt om een afbeelding te maken, althans niet in dezelfde volgorde. Iets cools om je in te verdiepen als je houdt van wiskunde, maar verder niet heel erg van belang om helemaal te begrijpen. Deze conversie is misschien vreemd, maar maakt het veel waarschijnlijker dat de verzonden gegevens bij de ontvanger opnieuw kunnen worden opgebouwd.

Kabel

Het tweede deel van de TMDS is de HDMI kabel zelf. Deze kabel bestaat uit meerdere kleine koperdraden. Twee versies van dezelfde gegevens worden over verschillende draden verzonden. Een daarvan is uit fase met het echte signaal. De tv ontvangt alle gegevens, zet het uit-fase signaal weer in fase en vergelijkt het met het "echte" signaal. Elk geluid dat onderweg wordt opgepikt, is nu uit fase en wordt als zodanig effectief genegeerd en genegeerd.

Dankzij dit systeem kunnen kabels een intense hoeveelheid gegevens vervoeren. Goedkope kabels doen dit net zo goed als dure kabels.

Ruis

Toch kunnen er dingen fout gaan bij de datatransport van een HDMI kabel. Bij lange runs is het mogelijk dat een storing of een slecht gemaakte kabel het signaal reduceert, waardoor de tv er geen beeld meer van kan maken. Dat resulteert in glitters of schittering (witte pixels). De gegevens die door de tv werden ontvangen, waren niet voldoende om erachter te komen wat die defecte pixels zouden moeten zijn. Om toch een volledig beeld te tonen, vult je tv dit in met witte pixels. De kans op helemaal geen beeld is echter veel groter.

Alles of niets

Het beeld is dus ofwel precies wat het zou moeten zijn, of het mislukt. Om ervoor te zorgen dat de ene HDMI-kabel een "betere beeldkwaliteit" heeft dan de andere, zou dit betekenen dat het eindresultaat tussen de bron en het scherm op de een of andere manier anders zou kunnen zijn. Het is onmogelijk. Het is ofwel alles dat is verzonden, of het zit vol met zeer zichtbare fouten (sparkles). Het beeld mag niet meer ruis hebben, of minder resolutie, slechtere kleuren of enig ander verschil in beeldkwaliteit. De pixels kunnen niet veranderen. Ze kunnen er zijn (perfect!) of niet (niets!).

Laat je daarom niet een te dure HDMI kabel aansmeren.

Geef een reactie